Läsa på olika sätt

Sök böcker, film m m...

Läsa på olika sätt Läsa på olika sätt

Har du svårt att läsa vanliga böcker? Eller vill du läsa på ett annat språk?
Biblioteket erbjuder dig många olika sätt att läsa på.

Lättläst
Vi har en speciell hylla med böcker på lättläst svenska för vuxna. Hyllan finns vid datorerna.
På nätet kan du läsa den lättlästa nyhetstidningen 8 sidor. Sidan uppdateras med nyheter varje dag. 

Talböcker i daisy-format
Talböcker är till för den med tillfällig eller permanent läsnedsättning, ex dyslexi eller synnedsättning. En talbok är en inläst version av en bok. Skillnaden mellan en ljudbok och en talbok är att talboken produceras med offentliga medel i enlighet med § 17 Upphovsrättslagen.

Vi hjälper till att ladda ner talböcker men kan också ge tillgång till Egen nedladdning så att talboksanvändaren själv kan ladda ner direkt från Legimus med hjälp av appen med samma namn. Kontakta biblioteket vid intresse av egen nedladdning. Mer information om talböcker och hur man kan läsa dem hittar du här:

Pluslåntagare
Den som läser e-böcker eller lyssnar på e-ljudböcker och har någon slags läsnedsättning kan bli pluslåntagare hos oss. En pluslåntagare får låna femton e-böcker/e-ljudböcker under en 28 dagarsperiod istället för fem böcker som vanliga låntagare får. I e-böckerna kan du förstora texten och även ändra färg om du har svårt att läsa vanliga böcker. Exempel på läsvårighet kan var synnedsättning eller dyslexi.

På andra språk
Vi har vuxenmedier på engelska, persiska, dari och arabiska och barnböcker på engelska, persiska, spanska, holländska, thailändska, kurdiska, rumänska, polska och arabiska. Är det något språk eller någon bok du saknar prata med oss.

På hyllan Ny i Sverige som du hittar på samma ställe som hyllan med böcker på lättläst svenska, vid datorerna, finns lexikon, böcker och språkkurser för att lära sig svenska men även lättlästa körkortsböcker, fakta om Sverige och lättlästa berättelser på svenska.

Läs mer under fliken mångkultur.

 

Habo bibliotek

Öppettider

Måndag: 13:00-19:00
Tisdag: 11:00-19:00
Onsdag: 11:00-19:00
Torsdag: 11:00-19:00
Fredag: 11:00-16:00
Lördag: 10:00-13:00

Meröppet alla dagar 7-22

 


Fagerhults bibliotek

Tisdag: 16:00-19:00