E-böcker

E-böcker

Det digitala utbudet innefattar text- och ljudböcker som går att läsa och lyssna på i en dator, en smartphone, en surfplatta eller läsplatta.

Med ditt bibliotekskort får du tillgång till bibliotekets digitala utbud som är tillgängligt dygnet runt. Lånetiden är 28 dagar. Du kan låna max 5 e-böcker under en 28 dagarsperiod. En e-bok behöver du inte lämna tillbaka, när lånetiden gått ut slutar filen att fungera.

Pluslåntagare
Den som läser eller lyssnar på digitala böcker och har någon slags lässvårighet kan få bli pluslåntagare hos oss. En pluslåntagare får låna 10 digitala böcker under en 28 dagarsperiod. Exempel på lässvårighet kan var syn- eller hörselnedsättning eller dyslexi. Vill du ansöka om att bli pluslåntagare, kontakta bibliotekspersonalen.

Hur kommer jag åt det digitala utbudet?
För att ta del av det digitala utbudet finns gratisappen Biblio som du hittar i App store och Google Play. Den fungerar både för mobiler och surfplattor med Android och iOS(iphone, ipad) I Apples ipad och iphone kan det vara svårt att hitta appen. Sök istället efter Biblio library i Google så hittar du appen lättare.

Via Biblio loggar du enkelt direkt in i vår katalog och kan söka upp de e-böcker du vill lyssna på. Du väljer själv om du vill lyssna uppkopplad mot internet(streaming) eller om du vill ladda ner e-boken i appen och lyssna vid ett senare tillfälle(offline).

En instruktionsfilm om hur appen funkar kan du se här.

Vissa av våra e-textböcker går inte att läsa i Biblio (bl.a. de som är publicerade i PDF-format). Många datorer hanterar heller inte appar som Biblio. I dessa fall kan man läsa e-böcker via vår katalog, ett Adobe-ID och ett läsprogram.

För att streama e-ljudböcker till pc/mac behövs varken app eller extra program. Logga in i vår katalog, sök upp den önskade e-ljudboken och klicka på länken så dyker det upp en spelare på skärmen som spelar upp din e-ljudbok.

Gör så här för att läsa en e-bok från bibliotekets webbsida:
-Logga in
-Klicka på knappen e-medier.
-Sök upp önskad e-bok. Vill du hitta alla e-böcker som finns i katalogen skriv in *. Filtrera din sökning med alternativen till höger. Till exempel: medietyp: e-ljudbok eller målgrupp: barn och ungdomar.

-Du ser länken för e-boksformat längst ner i bilden. Vanligtvis står det "Du kan hämta boken i dessa format": "Läs strömmande" eller "Ladda ner (EPUB)". Om du väljer "ladda ner (EPUB)" så slipper du vara uppkopplad till Internet under läsningen.

Det andra alternativet "Läs strömmande" betyder att man aldrig laddar ner boken utan att man läser den uppkopplad till Internet. Fördelen med det alternativet är att Adobe-ID och särskilt läsprogram inte behövs.

Läsprogram för e-textböcker:
För att ladda ner och läsa e-textböcker behöver du ett läsprogram och ett AdobeID. Dessa är gratis att ladda ner.

Läsprogram för läsplattor eller för att läsa en e-textbok i datorn: Adobe Digital Editions för PC eller Mac.

Läsprogram till Iphone, Ipad eller Ipod touch: Bluefire Reader eller PocketBook Reader.

Läsprogram til Androidtelefon eller surfplatta: Aldiko Book Reader.

Läsprogram till Sonys läsplattor: Sony Reader.

 

Nedladdning på läsplatta: (Letto, Iriver, Sony PRS eller liknande):

- Ladda ner e-textboken i dator med hjälp av Adobe Digital Editions(se ovan)
- Koppla läsplattan till datorn med hjälp av t.ex USB-kabel.
- Första gången måste du registrera läsplattan i datorns läsprogram, klicka på Authorize device.
- Välj Library, klicka på Borrowed i vänsterspalten.
- Markera och dra nedladdad e-bok från dator till läsplatta.

 

Fler e-böcker på svenska: Det finns även vissa andra e-böcker på svenska tillgängliga för alla utan lånekort eller för de som nått begränsningen av antal lån. Det rör sig främst om material där upphovsrätt inte finns eller har gått ut.

Litteraturbanken är en webbsida med främst svenska skönlitterära klassiker i fulltext. En stor del av böckerna är publicerade i EPUB-format, vilket är samma format som bibliotekets e-böcker.

Även Kungliga bibliotekets nationella mediekatalog Libris har numera svenska e-böcker i sitt bestånd. E-böckerna förmedlas i form av PDF-filer.

Vid ytterligare frågor om e-böcker kontakta bibliotekspersonalen.

Språk

Habo bibliotek

Öppettider

Måndag: 10:00-18:00
Tisdag: 10:00-18:00
Onsdag: 10:00-18:00
Torsdag: 10:00-18:00
Fredag: 10:00-16:00
Lördag: 10:00-13:00

Meröppet alla dagar 7-22

 

Sommaröppet vecka 25-33

Måndag: 13:00-18:00
Tisdag: 13:00-18:00
Onsdag: 13:00-18:00
Torsdag: 13:00-18:00
Fredag: 13:00-16:00

Meröppet alla dagar 7-22

Alltid stängt
Röda helgdagar samt Påskafton, Midsommarafton, Julafton och Nyårsafton.

Öppet kl. 10.00 - 13.00
Trettondagsafton, skärtorsdagen, valborgsmässoafton, klämdag efter Kristi himmelsfärds dag, dagen innan nationaldagen, dagen innan midsommarafton och dagen innan alla helgons dag samt 23:e och 30:e december. Om någon av ovanstående dagar infaller på en söndag har vi stängt.

Meröppet alla dagar kl. 07.00-22.00